De discussie is niet nieuw, en komt elk jaar weer terug. Waar mag je een lichaam nou wel en waar niet afsnijden? Met name het afsnijden in de onderbenen is een punt. Dit komt ook terug in de beoordeling van de foto’s, die elk jaar en soms ook tussendoor plaatsvindt. En om wat onduidelijkheden weg te nemen hier wat tips hierover.
Waarom dit artikel? Omdat er op internet allerlei plaatjes circuleren hoe je dat kunt doen met je model. Plaatjes die voor waar worden aangenomen. Waar sommige van onze fotografen ook naar handelen. Maar moet je alles geloven wat Google op je beeldscherm brengt?
Ik geef een voorbeeld. Dit vind je via Google:
Kijk vervolgens eens naar de volgende foto:
Dit zou volgens het vorige plaatje goed zijn. Maar is het geen gruwel? We gaan even een stapje terug.
Geschiedenisles.
Julle weten allemaal, dat wanneer je een foto maakt voor een krant, de krant vraagt om een liggende foto. Dat is al sinds jaar en dag het geval. Kranten zijn er al eeuwen. Staande foto’s komen veel minder voor omdat dat doorgaans niet past in de opmaak. Maar wat maak je van een hardlopende man? Een mens die doorgaans pleegt rechtop te lopen?
Het origineel
Dat zal je bekend voorkomen. Of de persoon nou hard loopt op een paadje of op een sportveld een sprongduel aangaat of een doorloopbal neemt. De foto is staand. Maar de krant wil hem liggend. Dus wat gebeurt er: je snijdt er wat vanaf en levert hem als volgt in:
OK, hij is niet meer zo verticaal als hij was, en de krant zal niet zeuren als je hem zo inlevert. Maar vervolgens ontstaat bij de opmaker wel het probleem dat de foto toch net te hoog is. En de foto moet dus passend gemaakt worden. Dus wat gebeurt er? De opmaker snijdt er noodgedwongen een stukje af. En dit gebeurt niet zo snel:
Dus, de opmaker gaat logischerwijs snijden vanaf de onderkant:
Hij heeft ook niet veel keus, hoewel een goede opmaker de foto nog verder zou uitsnijden:
Waarom geef ik dit voorbeeld? Omdat op deze manier de mythe is ontstaan dat fotografen mogen croppen in de onderbenen! Het onderste groene lijntje in de tekening van enkele pagina’s terug.
Een klassiek voorbeeld van een veel gemaakte fout, die door zoveel mensen wordt gemaakt dat het uiteindelijk en ook van ellende opeens maar goed wordt gevonden. Echter, niets is minder waar. Denk maar eens aan “een aantal mensen heeft”. “Aantal” is namelijk enkelvoud. Maar inmiddels zegt ook de journaallezer “een aantal mensen hebben” en opeens is dat goed. Gewoon, omdat mensen de taal niet goed beheersen. Als maar veel mensen een fout maken, wordt dat opeens niet meer als fout gezien. Dat is hier ook het geval.
Ik heb ook fotografen horen zeggen dat je mag afsnijden in de onderbenen. En dat wordt zelfs tijdens opleidingen gedoceerd. En het is werkelijk volslagen onzin! Mensen met een goed fotografisch oog zouden dat ook nooit doen. Maar het gebeurt toch. En dat komt de kwaliteit niet ten goede. En ik zie het ook bij korfbalfoto’s. Afsnijden in de onderbenen. Maar waarom? In mijn beleving is de foto mislukt, en die kan alleen alsnog lukken door de foto verder naar boven af te snijden.
Ook dit is een plaatje op wat circuleert op internet. En het is toch niet goed. De onderste groene streep namelijk is volslagen fout. De foto rechtsboven op dit plaatje is een mislukking. Rechts onder ook. En er is meer discussie. De vierde streep van boven is op zich goed, maar wel met die restrictie dat de handen er bij actiefoto’s wel op moeten staan. Anders gezegd: het mag alleen wanneer die persoon de handen voor of boven zich houdt. Bijvoorbeeld tijdens het gooien van een bal of het
springen naar de bal. Gaat het om een portret? Dan mag het wel. Zie onder de foto van Roos Verheugt van Nic.
Maar bij het voorbeeld hiernaast vind ik dat te dicht op de pols zitten.
Croppen moet soms. Maar gebruik dan wel zowel je ogen als je hersens. Zorg dat de foto dan je verhaal vertelt. Heb je de voeten er niet op staan? Geen nood. Maar breng de snijlijn dan verder omhoog. Crop dan in de broek of rok. Een klein stukje huid eronder mag, maar niet bij een voetballer die een broekje aanheeft tot aan zijn knieën. Dat wordt te laag. Wel bij een hardloper die een veel kortere broek draagt zoals in het eerder genoemde voorbeeld. Soms mag het ook erboven, maar zorg dan wel dat de handen er dan nog op staan.
Maak je hem zo?
Crop hem dan zoals hieronder.
En crop hem rustig nog iets hoger, zolang de handen maar intact lijven.
Ga er eens met een ander oog naar kijken. Want afsnijden in de onderbenen? Het is echt fout!
Handen hoog
Hoger in het lichaam afsnijden mag, maar laat de armen heel. Niet elke foto leent zich ervoor. De bovenstaande wel.
Laat dit nou niet meer gebeuren…..kijk ernaar met een fotografisch oog en geloof niet alles wat je leest op internet! En zelfs niet wat je tijdens een opleiding hoort. Toets dat altijd nog met je eigen gezonde verstand.